8.5
1282 beoordelingen

013-5323572
Geen lange wachtrijen!

Wij checken nu alle actuele data
thomas cook airlines
eurowings
Dichtbij de scherpste deals
Alle vluchten vanaf Düsseldorf Airport
Veilig boeken bij ANVR- en SGR reisbedrijf
Raadpleeg onze deskundige Nederlandse reisadviseurs
Wij zoeken nu naar de beste hotels
Dichtbij de mooiste accommodaties
Boek eenvoudig en snel een accommodatie
Veilig boeken bij ANVR- en SGR reisbedrijf
Raadpleeg onze deskundige Nederlandse reisadviseurs
Wij checken alle actuele data
BeachCheck
Dichtbij alle informatie
Alle informatie over uw reis
Veilig boeken bij ANVR- en SGR reisbedrijf
Raadpleeg onze deskundige Nederlandse reisadviseurs

CURACAO

Introductie

Het tot de voormalige Nederlandse Antillen behorende eiland Curaçao ligt voor de noordkust van Venezuela en tussen de eilanden Aruba en Bonaire. Het landschap is voornamelijk licht glooiend en vrij groen. Willemstad is de hoofdstad van het eiland, een plaats met een zakelijke, stadse uitstraling. Deze plaats beslaat ongeveer een derde deel van het eiland. Er zijn veel dag toeristen die via (Amerikaanse) cruiseschepen of vanuit Venezuela naar Willemstad komen, omdat je hier belastingvrij inkopen kunt doen. In het noordwesten vindt u het groene, heuvelachtige Christoffelpark, een beschermd natuurgebied met de 370 meter hoge St. Christoffelberg. De stranden zijn over het algemeen rustig en bestaan uit wit zand. Een aantal hotels heeft een privéstrand en verspreid langs de zuid(west)kust van het eiland zijn enkele rustige, rotsachtige baaien met witte zandstrandjes.

Curaçao staat tevens bekend om haar koraalriffen. De olie en het toerisme zijn de belangrijkste inkomstenbronnen. Er komen voornamelijk Nederlanders en (Zuid-)Amerikanen. Curaçao heeft sinds 10 oktober 2010 een status aparte (vergelijkbaar met Aruba), waardoor het niet langer deel uitmaakt van de voormalige Nederlandse Antillen, maar een autonoom deel vormt van het Koninkrijk der Nederlanden.

Klimaat

Het eiland kent een tropisch klimaat, dat wordt gekenmerkt door temperaturen tussen gem. 28-30°C en veel zon. De passaatwind, kenmerkend voor de Benedenwindse Eilanden waartoe Curaçao behoort, zorgt voor een aangename, verkoelende bries. Curaçao valt buiten de orkaanzone (de zogenaamde hurricane-belt).

Inwoners

Curaçao heeft 142.180 inwoners.

Godsdienst

De bevolking van Curaçao is overwegend rooms-katholiek en een deel is joods of moslim.

Staatsvorm

Curaçao is een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden/overzees gebied van Nederland. Sinds 10 oktober 2010 heeft het een status aparte (vergelijkbaar met Aruba), waardoor het geen onderdeel meer is van de Nederlandse Antillen. Nederland is een constitutionele monarchie.

Geschiedenis

De Antillen, waaronder Curaçao, werden aan het einde van de 15e eeuw ontdekt door de Spanjaard Alonso de Ojeda en in 1634 veroverd door de West-Indische Compagnie. De Nederlandse ontdekkingsreiziger Peter Stuyvesant werd in 1642 gouverneur. Er werden plantages aangelegd en de slavenhandel kwam op gang. In 1791 ging de West-Indische Compagnie failliet, waardoor de eilanden in handen kwamen van verschillende Europese mogendheden. In 1863 werd de slavernij afgeschaft. Tot in het begin van de 20e eeuw leefde de bevolking van handel, landbouw en visserij. Door de ontdekking van olievelden in Venezuela bloeide de economie op. De koloniale status werd beëindigd op 15 december 1954 na het ondertekenen van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden door Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen. Op 25 november 1975 werd Suriname een onafhankelijke staat. Per 1 januari 1986 verwierf Aruba de status van Land (status aparte), waardoor het Koninkrijk der Nederlanden kwam te bestaan uit de gelijkwaardige partners Aruba, de Nederlandse Antillen en Nederland. Per 10 oktober 2010 is Curaçao een autonoom land binnen het Nederlandse Koninkrijk, vergelijkbaar met de status van Aruba.

Cultuur en gewoonten

De zgn. creoolse cultuur van de Caribische eilanden is een bont mengsel van oorspronkelijk Caraïbische, West-Europese, West-Afrikaanse, Noord- en Latijns Amerikaanse elementen. Op het eiland zijn veel van deze invloeden merkbaar. Veel sociaal samenzijn wordt hier vnl. buitenshuis gedaan. Zondag is op Curaçao een echte rustdag. De bewoners gaan aan het begin van de dag naar de kerk om vervolgens met het hele gezin en koelboxen naar de openbare stranden te trekken.

Eten en drinken

De keuken van Curaçao is ontstaan door een mengeling van Latijns-Amerikaanse, Afrikaanse en Europese ingrediënten. Voor hun recepten waren ze grotendeels afhankelijk van wat er op het eiland aanwezig was en wat zonder koeling per zeilschip kon worden geïmporteerd. Zo brachten Hollandse schepen vaak kazen binnen, waardoor het gevulde Goudse kaasje (keshi yeni) een authentiek gerecht geworden is. Er wordt doorgaans meer vis dan vlees gegeten. Typische gerechten zijn onder andere stoofpotten van geitenvlees (stoba's), kip, vis of groenten, Pisca (gebakken vis), Galiña Stobà (visstoofschotel), Karkó (groot schelpdier) en gerechten met okra (peulvrucht) of cactus. Als snacks eet men vaak empanadas (gevulde pasteitjes van maïs of griesmeel) en pastechi’s (met kaas, kip, vis of vlees gevulde deegflappen). Verder staat Curaçao bekend om de diepblauwe likeur Blue Curaçao.

Feestdagen

1 januari - Nieuwjaarsdag

27 april - Koningsdag

1 mei - Dag van de arbeid

2 juli - Curaçao Dag/Dag van de vlag

10 oktober - Dag van het land Curaçao

25 & 26 december - kerstmis

N.B. Christelijke feesten zoals Carnaval en Pasen worden op dezelfde dag gevierd als in Nederland. 31 december 2015 - Oudejaarsavond

Tijdsverschil

Gedurende de zomertijd 6 uur vroeger dan in Nederland, gedurende de wintertijd 5 uur vroeger dan in Nederland.

Grensformaliteiten

Geldig paspoort en geldig retour- of doorreisticket vereist. Een visum is alleen nodig voor een verblijf langer dan 3 maanden. Online arrival card Curaçao In het verleden kreeg u in het vliegtuig van de stewardess een formulier wat ingevuld bij de immigratie afgegeven moest worden. Curaçao gaat met de tijd mee, het is vanaf nu mogelijk om deze kaart voor vertrek digitaal in te vullen. Uw aankomst op Curaçao is reeds bekend en daarmee kunt u veel sneller door de immigratie. Sinds kort zijn er e-gates op Curaçao Airport, waar u alleen gebruik van kunt maken wanneer u de online arrival card heeft ingevuld. U kunt deze online card voor vertrek in vullen via http://immigrationcard.curacao.com

Taal

De officiële taal is Nederlands, de voertaal is Papiamento (een mix van Spaanse, Portugese, Franse, Nederlandse en Afrikaanse woorden).

Munteenheid

Antilliaanse gulden (ANG). Koers: 1 ANG = EUR 0.49 (april 2016). De meeste prijzen worden ter plaatse in Amerikaanse dollars ($) aangegeven.

Gezondheid

Op Curaçao zijn een ziekenhuis met decompressieruimte en 2 privéklinieken. Ook zijn er goede huisartsen beschikbaar. Voor algemene klachten en medicijnen zonder recept, kan men terecht bij lokale drogisterijen (zogenaamde botika's), die veelal tot 19:00 uur of soms zelfs 24 uur per dag geopend zijn. Er zijn geen vaccinaties verplicht.

Water

Het kraanwater is drinkbaar. Op Curaçao wordt het kraanwater door ontzilting gewonnen uit zee. Er is vaak geen warmwatervoorziening in accommodaties. Doordat op het eiland de waterleidingen deels bovengronds liggen, is het water meestal lauwwarm.

Electriciteit

Een wereldstekker is noodzakelijk. Daarnaast is de netspanning met 127V lager dan in Nederland (230 V).

Volg OpVakantieVanaf

ovvdusseldorf-nl
Back to Top